Augustin Lucici

Artist

1Cum se schimbă arta în pandemie?
Se poate schimba, cu bune cu rele, un pic depresiva, și care depinde de la artist la artist. Aduce multe depresie și anxietate, căderi psihice, dar și multă tărie. Din punct de vedere financiar, arta este mult mai accesibilă acum în vreme de pandemie, ceea ce crește posibilitatea de investiție sau achiziționare a artei în general.
2Pandemia este o situație nefericită care a afectat un număr mare din populație. Tot acest context negativ a scos la iveală anumite aspecte noi despre natura umană care pot fi asumate in demersul artistic?
Pentru mine nu. Mi-am văzut în continuare de proiectele mele, de colaborarea cu studenții. În final nu m-a influențat deloc în mod negativ. Când nu ai un demers artistic solid (stabil), oscilezi mai mult ca sigur.
3Ce i-ați sfătui pe novicii din domeniul artei în această criză?
Să aibă încredere în ei, să se obișnuiască cu virusul, să nu aibă conștiințe încărcate și să continue să avanseze și să nu se lase influențați. Să continue formarea lor ca artiști, să își promoveze individualismul din proiectele lor și să studieze mai mult. Să nu se bazeze doar pe învățăturile vechi, ci să privească în lung, să se adapteze la actualitate. Arta nu este facută pentru toată lumea, ci pentru persoane sensibile, pentru oameni citiți, care au o anumita viziune.
4Pandemia a schimbat deja mult din raporturile de interacțiune socială. Ne așteptăm ca schimbările să fie și mai profunde în perioada următoare. Cum vedeți viitorul, ce urmează în domeniul artei?
La fel. Artistul trebuie să fie încordat în permanență și să fie încrezător. Arta s-a branșat în mai multe planuri, și se exprimă în mod diferit, însă nu trebuie sa uităm bazele. Pentru că într-un fel până înainte de 80 se promova cumva arta frumosului, după mi se pare că se promovează mai mult arta uratului. De aici se poate observa dispoziția artiștilor înclinați spre experimente care sunt puse la rang de artă. De ce ? Pentru că artistul nu mai știe ce e rău și ce e bine, e confuz. Mai mult de jumătate din ce vedem expus nu se pot include în domeniul artelor.
5Orientarea către digital va face mai ușor accesul publicului larg la experiențe artistice?
Da. Deja se fac expoziții în mediul virtual atât la noi cât și peste graniță. Expozițiile de arta în mediul virtual sunt mult mai accesibile publicului larg. Desigur experiențele vor fi diferite în mediul virtual față de cele fizice, dar cresc participarea și angajarea publicului.
Share